Door aandacht te geven aan onze interpretaties van het leven, kunnen we ons eigen emotioneel lijden veroorzaken.

Bron: Christopher Germer ‘Mindfulness en zelfcompassie’

Het is vrijdagavond, je wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeest waar je helemaal niemand kent behalve de jarige job. Gedachtes spoken er door je hoofd. Er zullen waarschijnlijk heel veel mensen zijn. Straks sta jij daar alleen en zielig in een hoekje, je durft op niemand af te stappen, niemand komt naar jou toe en achteraf word er over je gekletst wat een rare meid of jongen je was. De volgende keer zul je waarschijnlijk niet meer uitgenodigd worden.

In plaats van te gaan naar dat feestje, wat in realiteit een kleinschalig feestje is met maar een paar goeie vrienden waarvan onder andere jij bent uitgenodigd en je veel op 1 op 1 contact hebt met de jarige plus de andere mensen hele vriendelijke en geïnteresseerde mensen zijn, besluit je om thuis te blijven. Je zit de hele avond op de bank te piekeren waarom je jezelf niet eens een keer ertoe kan zetten om wel te gaan en hoe het zou zijn geweest als je wel was gegaan. Je angst om een buitenstaander te zijn groeit hiermee.

Mindfulness is aandacht trainen voor opmerkzaamheid. Opmerkzaam worden op gedachtes, interpretaties.

Mindfulness stelt je niet alleen in staat om je geest met gedachtes te kalmeren maar het stelt je ook in staat om te zien hoe je geest werkt. Jouw interpretatie van een verjaardagsfeest is dat er veel mensen aanwezig zijn die geen oog voor jou hebben en je raar zullen vinden.

Zodra je deze gedachte herkent en ziet dat jouw geest uit angst zo werkt, zul je een bewuste keuze maken die goed is voor jou.

Zou je ervoor kiezen om naar het feest te gaan?