BRTT en Breathwork

‘Je proces aangaan om compassie en rust in jezelf te vinden om met ontspanning en vertrouwen naar de toekomst te kijken’

We maken allemaal weleens iets vervelends mee in ons leven. Dat kunnen dingen zijn zoals een (herhaalde) miskraam, ander verlies tijdens de zwangerschap of een traumatische bevalling.

Een (herhaalde) miskraam, ander verlies in de zwangerschap of een traumatische bevalling is een trigger die ons laat inzien op welke manier wij geneigd zijn te reageren op trauma. Vaak is de eerste reactie een automatische bijv. een aangeleerd patroon, een oude overtuiging of conditionering vanuit onze opvoeding. Je komt erachter dat deze manier van verwerking niet meer bij je past want je ervaart lichamelijke, mentale of emotionele klachten. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:

 • onzekerheid

 • eenzaam gevoel

 • vermoeidheid

 • bekkenklachten

 • niet lekker in je vel zitten

 • depressie

 • slapeloosheid

 • veel huilen

 • geen vertrouwen hebben in de toekomst

 • verkrampt

 • misselijkheid

 • PTSS symptomen

 • Burn-out

 • gespannen zijn

 De Body Remembers Trauma Therapie en Trauma Release Breathwork laat jou inzien waar de pijnpunten liggen en wijst je de weg via je lichaam hoe je deze kunt loslaten en opruimen.

Wat andere klanten zeggen over de BRTT en TRB is dat er een diepgaande transformatie plaatsvind met blijvende levensveranderingen. Thuiskomen bij jezelf, herboren worden en diepgaande conditionering en valse overtuigingen laten vallen. Je vindt weer jouw vertrouwen terug in jezelf en je lichaam en ervaart het leven weer met plezier, ontspanning en rust.

Wat is het?

De holistische visie die achter Body Remembers Trauma therapie (lichaamswerk) en Trauma Release Breathwork (ademwerk) zit is dat we vanaf onze conceptie, in de baarmoeder, onze vroegkinderlijke jaren en alle ontwikkelingsjaren erna trauma meekrijgen (klein of groot).

Trauma is iets wonderlijks en kan ontstaan wanneer een gebeurtenis uit het verleden te onverwacht, te snel en te intens was om er op dat moment op te kunnen reageren. Bijvoorbeeld een ongeval, een zwangerschapstest die in eerste instantie positief was maar kort daarna in een miskraam eindigde, een heftige bevalling, een keizersnede, ouder worden of een relatie die ineens uit ging.

Niet al het trauma is dus bewust maar ook veel onbewust. En we hebben niet altijd het vermogen gehad om de pijnlijke emoties die ermee gepaard gingen te voelen. Een natuurlijke overlevingsreactie bij het ervaren van een trauma zou zijn; vluchten, vechten of bevriezen. Maar vaak als deze reacties de kop op steken, schrikken wij of de omgeving ervan en wordt die net zo hard weer de kop ingedrukt en dus niet doorvoelt. Daarmee kan de emotie erachter ook niet gevoeld worden. Daar bovenop gaan we ons distantiëren door in ons hoofd te zitten, oplossingen bedenken -> overlevingsstrategieën. Logisch, we moeten overleven, dóór met ons leven, geen tijd voor gedoe.

Deze opgekropte emoties nestelen zich in ons lichaam of hoofd en dat resulteert in lichamelijke pijn, ziektes, eczeem, stress, hoofdpijn, slapeloosheid, blokkering van vruchtbaarheid, vermoeidheid, spanning in spieren of zenuwen, menstruatieproblemen en andere mentale/psychische klachten.

Werkwijze:

In de sessie begeleid ik je door middel van lichaamsoefeningen en ademtechnieken om weer in contact te komen met je lichaam, daar waar het trauma ligt opgeslagen zodat je op een natuurlijke manier mag ontladen. De natuurlijke manier voor het lichaam om spanning te ontladen is door trillingen. Door de spieren te laten trillen. Bij dieren is dit heel normaal, die schudden letterlijk de stress van zich af, maar wij mensen hebben geleerd dit te onderdrukken. Door te trillingen in je lichaam toe te laten, word er een signaal naar je sympathisch zenuwstelsel gestuurd die voor de vecht, vlucht of vries reactie zorgt en naar je parasympathisch zenuwstelsel die de energie weer laat stromen en daarmee blokkades opruimt. Daarnaast activeren we de Psoas-spier, een spier in het lichaam waar we veel spanning, angsten en trauma’s opslaan, ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd. Op het moment dat de Psoas-spier geactiveerd is en je in een trilling bent gekomen, neemt je lichaam het vervolgens over en gaat ‘op zoek’ naar waar er spanning mag worden losgelaten. Dit gehele proces wordt op een natuurlijke manier aangestuurd door het lijf en helpt je lichaam weer te herinneren om spanning te ontladen. Als er nog veel geboortetrauma is kan het zijn dat er een zogenaamde ‘Rebirthing’ plaats gaat vinden waarbij je “opnieuw geboren” wordt en hiermee een traumatische geboorte kan verwerken en helen. Belangrijk om te weten is dat:

‘Ons lichaam verteld wat gezien en gevoeld wil worden, dat kunnen we niet van te voren bepalen.’ Ik begeleid je om je lichaam te volgen.

Door BRTT en Breathwork te combineren ontstaat er een zeer krachtige en effectieve lichaamsgerichte methode om spanning, stress en trauma’s die zich in jouw lichaam hebben vastgezet op een diep niveau te bevrijden. Een combinatie sessie duurt gemiddeld 3 uur.

Je kunt bij mij ook een traject volgen van 8 sessies waarbij we elke week in een sessie van gemiddeld 1,5 uur een lichaamsblokkade opruimen volgens het 7 bepantsering systeem van Wilhelm Reich die vergelijkbaar is met het Oosterse chakra energiesysteem.

In een traject ondersteun ik naast de BRTT & Breathwork ook met andere alternatieve tools zoals de drum, cacao, stembevrijding, dans, geuren, handaanraking, inspiratie kaarten en meditatie die helpend zijn bij integratie in het dagelijks leven.

Gedurende het gehele traject sta ik standby en is er de mogelijkheid om wekelijks online ondersteuning te krijgen.

DE INVESTERING IN JEZELF IS:

Combinatie BRTT & Breathwork sessie

€ 240 incl. btw (circa 3 uur)

Traject 8 sessies incl. BRTT, TRB, cacao e.a.

€ 1000* incl. btw (circa 1,5 uur per sessie)

* mogelijkheid om te betalen in twee termijnen

Een combinatie BRTT en Breathwork sessie zet veel in beweging dat er na een sessie echt nog een tijd nodig is om dit te integreren in het dagelijks leven. Een integratie is voor de een makkelijker dan voor de ander en de een geeft er de voorkeur aan om dit liever samen te doen dan alleen. Daarom bied ik ook een gezamenlijke integratie fase erna aan in de vorm van een losse ademsessie of lichaamssessie. Ervaring leert dat hier minimaal twee weken tussen moet zitten.

Daarnaast is het ook mogelijk om een losse BRTT sessie of Breathwork sessie te doen als je liever geen combinatie wil.

Losse sessie Body Remembers Trauma Therapy

€ 100* incl. btw (circa 1,5 uur) integratie sessie

€ 120 incl. btw (circa 1,5 uur) losse sessie

*prijs is alleen geldig na afname van een combinatie sessie

Losse sessie Breathwork

€ 100* incl. btw (circa 1,5 uur) integratie sessie

€ 120 incl. btw (circa 1,5 uur) losse sessie

*prijs is alleen geldig na afname van een combinatie sessie

Ik kan me voorstellen dat het best spannend kan zijn om de eerste stap in jouw proces te zetten, daarom bied ik je een gratis 1 op 1 call aan waarin we samen onderzoeken wat je nodig hebt en of ik de juiste persoon voor je ben om je hierin te begeleiden.